Nådens år 2015

Det börjar ju bra det här. Är det inte linjer på en karta så är det låtsasvänner i en bok. Eller en kombination. Eller någonting helt annat.

Eftersom det är helt omöjligt att ens börja förhålla sig till eller reflektera över vad som rör sig i en människas huvud när denne väljer att skjuta andra människor på grund av en ett gäng teckningar, väljer jag att låta bli.

Speciellt när samma dom, eller vad man nu ska kalla det, själva ägnar sig åt samma sak fast tvärtom i andra tidningar. I andra delar av världen. Där det ritas stora näsor och skrattas friskt.

Vilka dom förresten!?

Det är ungefär det en sorts debatt och mediadrev förefaller handla om. På ena sidan står ett gäng som vill vända detta dåd i Paris till sin fördel. Stänga gränser, lagstifta, återinföra dödsstraff och allt annat som dessa lite lätt ”okomplicerade” individer ofta anser vara svaret på en väldigt komplicerad värld. Ännu en ingrediens i en efterbliven soppa.

På andra sidan står argument som att det är omöjligt att detta dåd skedde i religionens namn. I gudsnamn, bla bla bla. Terroristerna är terrorister och inte kopplad till någon sak! Fristående!

Vadå tänker jag? Är inte terrorism alltid kopplat till någonting? Inte nödvändigtvis religion, men att säga att terrorism inte är kopplat till någon enskild eller kombination av åsikt eller sakfråga känns lite konstigt?

Och att säga att det absolut inte är kopplat till vad nu terroristen säger att det är kopplat till blir ännu konstigare?

För mig sker terrorism i det namn som terroristen säger att det sker i. Varken mer eller mindre.

Vrålar någon ”Ave Maria!!!1” och spränger sig själv i luften är ju det budskapet som förs fram. Att hävda att ett sådant dåd inte sker i Marias namn blir lite konstigt kan jag tycka? Samma som om en människa gör någonting för välgörenhet, kan jag då gå och säga att: ”Nej, du springer inte alls för cancer! Det bestämmer jag! Samlar in pengar för att hjälpa hiv-smittade? Tsss. Glöm det.”

Däremot behöver man kanske inte vara ett geni för att inse att alla anhängare av det som terroristen påstod sig vara en del av stödjer terroristen?

Men alla människor är ju inte genier. Milt uttryckt.

Det går att dra fantastiska paralleller till mycket i samhället. Fotboll till exempel. Det kanske är lättare att relatera till för ett gäng skånska grisbönder som vilja värna om svensk kultur, demokrati, spiddekaka och generell efterblivenhet.

Om ett gäng slagsmålssugna huliganer tar på sig en fotbollströja och börjar slåss, så sker det för mig i det lagets namn. Det är helt korrekt. De kanske inte är helt intresserade av fotbollen, av vad som händer på planen. De kanske inte ens vet vilka som spelar i laget? När laget vann sist? De kanske inte har koll på ett skit. Men de har lagets tröja på sig och står och kastar flaskor. Så det hela sker på ett sätt i lagets namn.

Visst, huliganerna kan också vara stora supportrar av laget, veta allt som är värt att veta om laget, till och med inse att deras aktiviteter skadar laget och ändå vara huliganer. Men detta blir väldigt svårt att avgöra när de står och kastar flaskor? För att ta reda på vad som är vad krävs någon sorts efterforskning? Det kan vi väl vara överens om?

Är det något som nöffar i landan? Ska jag vända lite? Jag kan vänta om du behöver gå och titta till grisarna och kanske rätta till flaggan på vägen. (Det är ju viktigt att värna om kulturen.)

Klar? Okej, då fortsätter jag.

Nej, det är inte rimligt att be de skötsamma supportrarna, de 99,99% av supportrarna som tycker om att gå på fotboll, dricka en öl och sedan gå tillbaka till sitt vanliga liv att sätta stopp för huliganerna. Långt ifrån rimligt. Testa själv får du se. Det är människor som på många sätt vigt sina liv åt att göra våld till en livsstil. Tatuerade, stora, arga och erfarna med nävar och flaskor. Dessa tycker du det är rimligt att jag ska stoppa?

Så snälla, du som påstår att vanliga muslimer har ett ansvar att sätta stopp för utbildade mördare, sök upp en boxningsmatch mellan huliganer och avstyr den innan du yttrar dig.

Ja, organisationen som sådan, spelarna i laget, föreningen har ett ansvar att skapa förutsättningar för att fånga upp och motverka rekrytering till extrema supportergrupper. Precis som samhället har ett ansvar att verka mot utanförskap, orättvisor och skapa förutsättningar för alla individer.

Men precis som du, när du sitter vid kaffebordet och osar efterblivenhet och anti-genialitet medan du väntar på nästa vända ut till grisladan, kanske inte de människor som anser att stenkastning och fotboll hör ihop är de allra listigaste individerna?

Eller så är de väldigt listiga och anser att stenkastning och fotboll hör ihop och då blir allt kanske ännu lite mer komplicerat att fånga upp och stävja? Lurade människor är en sak. Motiverade och övertygade en annan? Se dig om på nästa demokratmöte vettja!

Vidare, ska jag som normal fotbollssupporter be om ursäkt varje gång någon tar på sig mitt lags tröja och utövar efterblivenhet i dess färger och namn? Eller vänta, ska jag som fotbollssupporter be om ursäkt varje gång någon fotbollssupporter, vem som helst, vart som helst, beter sig efterblivet?

Tänker du som skåning och grisbonde be om ursäkt för galna kosjukan på Irland? Va!? Eller spiddekaga? Vad fan är det för fel på er.

Känns det hela lite efterblivet? Det är helt korrekt. Ja, världen är ganska efterbliven och brutal. Men det är ingen ursäkt för att inte tänka efter.

Sådär, det var allt, nu kan du gå ut och se till grisarna. Och glöm inte att hala flaggan innan det blir mörkt.

Traditioner är till för att följa slaviskt, tjockskalle.

(Ps. Därmed inte sagt att det faktum att Mehmet Kaplan tillåts vara politiker är ett skämt som inte är roligt.)

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>